Stamnered

M A R K A N O R


»Kom ihåg att hedra släkten som har kommit och gått före dig, eftersom de bidrog till att forma den du är.» 
S T A M N A R E D

Stamnared


Stamnareds socken i Halland ingick i Himle härad, ingår sedan 1971 i Varbergs kommun.

Namnet (1478 Staffnärydh) kommer från kyrkbyn . Förleden kan innehålla mansbinamnet Stafn med innebörd Stäv (på ett skepp). Efterleden är ryd (Röjning).


Stamnared kyrka

Stamnared kyrka byggdes 1835 och ersatte då en medeltida kyrka. byggd ovanpå murarna från den nedbrunna. Den ritades av Gustav Holmdahl och invigdes på Allhelgonadagen 1917. Långhuset är tresidigt avslutat och kyrkan har västtorn. Byggnadsmaterialet är vitputsad gråsten.


Inventarier

Altarskåpet från 1600-talet återger i mitten Jesus på korset med Maria och Johannes. På flyglarna finns målningar i Jesu liv.

Dopfunten är även den från gamla kyrkan, den är tillverkad i trä och texten "Låten barnen komma till mig och förmener dem icke, ty sådana hörer Guds rike till Luce 18:16" står skrivet runt den. Den medeltida dopfunten förstördes i branden 1915.

Predikstolen från 1600-talet är skulpterad i renässansstil och har målningar med tillhörande bibeltexter på alla sidor. Till predikstolen hör även en baldakin.

Basunängeln är från 1700-talet och hänger i taket vid koret, på dessbanderoll står texten Si han kommer med skyn att läsa.

Triumfkrucifixet som hänger i taket är från 1917.

Båda klockorna i tornet är gjutna 1917. Storklockan är 95 cm i diameter och väger 560 kg. Lillklockan är 79 cm och väger 315 kg.